Popular Posts / Paling Ramai Pembaca

IC Baru dan Kadar Denda Baru Jika Hilang

Hari ini aku baru sudah buat IC baru. Kalau di negeri lain ambil masa lebih kurang 2 minggu baru siap. Berita diterima dari kawan di Putrajaya, di sana kalau buat IC 1 hari sudah boleh datang ambik. Tapi dengan syarat datang awal-awal pagi dan collect / datang ambil sebelah petang. So kalau bercadang nak ke Alamanda time waktu kerja aku rasa berbaloi singgah sekejap ke JPN di putrajaya.Aku sebenarnya nak cerita benda lain. Aku sebenarnya nak cerita supaya berhati-hati simpan IC anda sebab IC kalau dah hilang dan denda buat IC baru agak tingga jugak nilainya.


Ini maklumat yang aku tahu setakat June 2012.


Hilang kali pertama : Denda RM 100.00


Hilang kali kedua : Denda RM 200.00


Hilang kali ketiga dan seterusnya : Denda RM 300.00 sahajaaaaaaaaaa!!.


Ini Gambar Yang Aku Ambil Semasa Singgah di JPW Negeri. Inilah kadar Denda buat masa sekarang (Tahun 2012)Satu lagi aku rasa agak berbaloi beli IC cover yang dijual dikaunter JPN sebab harganya cuma RM 2 dan terdapat dalam 2 warna Merah dan Biru. Sebab utamanya untuk protect cip IC dari kekotoran/habuk dan jika ketika dompet kita basah (terutama masa musim hujan).


Satu lagi tips yang aku dapat dari pegawai JPN, sebelum kita sendiri istihar kad bercip terutamanya seperti kad IC / kad kredit / kad ATM tak boleh dibaca oleh mesin pengimbas/mesin ATM. Cuba anda gunakan pemadam pensel, tapi anda dinasihatkan jangan gosok terlampau kuat, takut jahanam pulak Cip IC tersebut. Selamat mencuba!  

6 comments:

 1. kalau ic kena curi? and ini kali keempat hilang nk buat macam mana eh?

  ReplyDelete
 2. Menurut, polis tak payah report di balai, boleh terus ke JPN, dan denda RM 300 utk kali ke 3,4 dan seterusnya. Tq

  ReplyDelete
 3. kalau budak umur 18 thun kebawh bayar berape pulakk? same je ke?

  ReplyDelete
 4. Betul ke ni xyh report polis ni?sya hilang kali ke 2 dh.aduhhh..tensionnyer.

  ReplyDelete