Popular Posts / Paling Ramai Pembaca

Sarikata (Subtitle) Untuk Cerita (Movie) Yang di Muaturun (Download) dari Internet (Torrent)

Bagi mereka yang tinggal di negeri yang tiada Pawagam (Cinema) macam Terengganu (di Kuala Terengganu) dan Kelantan (di Kota Bharu), memang susahlah nak lihat cerita-cerita terbaru di pawagam.

Jadi alternative terbaik selain ke Kuantan atau negeri yang ada pawagam ialah beli CD/DVD/Blu Ray. Atau, kalau mahu yang lebih jimat majoriti download guna torrent.

Yaa lah, kalau beli DVD satu keping dah dalam 5-8 sekeping. Lagipun aku tak suka mengkayakan tokey-tokey CD tuu. Lagi satu kualitinya pun tah apa-apa, belum tentu ok ke tak.

Jadi cara terbaik menikmati nak tengok cerita terbaik terutama English Movie ialah melalui http://torrentz.eu/


Dahulu aku tak tahu movie yang di download dari internet melalui torrent ada juga sari kata / subtitle, jadi berzaman-zaman jugalah aku tengok movie yang di download dari internet tanpa sarikata.

Lepas tuu housemate aku kata kita boleh download sarikata/subtitle movie nii dari internet. Caranya ialah.

Taip nama movie tuu di google bersama srt. Contoh : Iron Man srt atau Iron Man Subtitle atau Iron Man Sub English.

Lepas tuu pilih mana-mana website yang menawarkan file subtitle tersebut. Kebiasaanya dalam bentuk yang sudah compress.


Lepas decompress file subtitle tuu, anda kena copy file tuu sebelah menyebelah file movie yang nak dilihat supaya senang cari sek sok dan tak mudah hilang.

Contoh seperti di bawah.


Aku cadangkan pakai VLC media player untuk buka file subtitle nii jika nak play movie yang kauorang nak lihat sebab ianya lebih mudah dan user friendly.

Mula-mula buka movie yang nak lihat guna VLC media player. Kalau tak ada lagi VLC media player boleh download sendiri/kemudian di www.downlaod.com atau http://www.videolan.org/vlc/


Kemudian : click kanan > pergi ke video > subtitle track > open file > cari file subtitle yang sudah di download sebelum ini. Dalam kes aku iron man.srt


Habiss! Let say, jika sarikata keluar cepat atau keluar lambat tak ikut dialog seperti mana movie tuu, anda kenalah download file yang lain sebabnya ada perpuluh ribu yang buat file subtitle tuu dan anda hanya download salah satu darinya sahaja.

Contoh akhir seperti mana di bawah / Contoh movie yang ada subtitle.


Selamat mencuba.






No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan Nuffnang